"Vojáci ve službách míru"

23.10.2006 

V pondělí byl ve Vatikáně v synodní aule apoštolského paláce zahájen V. mezinárodní kongres ordinariátů služby vojenských kaplanů na téma ?Vojáci ve službách míru?. Kongres zahájil prefekt Kongregace pro biskupy kard. Giovanni Battista Re a účastní se ho představitelé celkem 35 vojenských ordinariátů v hodnosti biskupů ze zemí, ve kterých je tato instituce duchovní správy vojenských sil ustanovena, a delegáti dalších 70 zemí z biskupských konferencí těch zemí, ve kterých tento církevně-právní statut pastorační služby v armádě dosud ustanoven nebyl.

Program kongresu je rozvržen do pěti dnů a každý den bude věnován jednomu tématu: 1. povaha vojenských ordinariátů ve světle apoštolské konstituce Spirituali Militum Curae a dalších dokumentů magistera; 2. poslání vojenských ordinariátů a jejich priority ve světle nového světového vývoje; 3. služby nositelů svěcení a ostatních církevních ministerií v pastoračním poslání vojenských ordinariátů; 4. právo na duchovní služby vojáků v mírových misích a nezbytnost formace mezinárodního humanitárního práva; 5. zkušenost vojenského ordináře ve vztazích s biskupskou konferencí a diecézními biskupy své země.
Diskutovat se bude také o Právním statutu vojenských ordinariátů. Kongres se skončí v pátek koncelebrovanou mší svatou ve Vatikánské bazilice, které bude předsedat státní sekretář kardinál Bertone.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.