Církev má dva nové blahoslavené

23.10.2006 

Boží lid je bohatší o dva nové blahoslavené: řeholní sestru Margaritu Maria Lopes Maturana a otce Pavla Josefa Nardiniho. V souladu s ustanovením Svatého otce o tom, aby blahořečení byla slavena především oněmi místními církvemi, s nimiž je svázán život blahořečených osob, konaly se obě nedělní beatifikace zároveň ve španělském Bilbao a v německém Špýru.

Naplněná katedrála starobylého Bilbaa, rodného města nové blahoslavené, se stala svědkem eucharistické slavnosti a beatifikace, které předsedal prefekt Kongregace pro svatořečení kard. José Saraiva Martins. Ten ve své promluvě připomněl, jak budoucí blahoslavená sestra Margarita Maria Lopes Maturana roku 1903 vstoupila jako 19-ti letá do kláštera v Bérriz, který později přeměnila na Misijní institut, jemuž zasvětila celý život. Ne náhodou byla beatifikace této zapálené sestry z kongregace Panny Marie Milosrdné slavena právě na Světový den misií. Zmíněný institut má dnes 72 poboček po celém světě a zprostředkovává pomoc těm nejchudším v misijních zemích.

Druhé beatifikaci o. Nardiniho předsedal ve špýrské katedrále mnichovský arcibiskup, kardinál Wetter. Eucharistické slavnosti se účastnilo 2000 lidí a další tisíce v zahradách přilehlých ke katedrále. Nový blahoslavený Pavel Josef Nardini se narodil roku 1822 a byl vychován adoptivními rodiči, kteří mu dali vzdělání a výchovu. Byl vysvěcen na kněze a působil prakticky celý život v zapadlé farnosti v Pirmasens především ve věrnosti své kněžské službě ve zpovědnici. Je také zakladatelem Kongregace sester františkánek od Svaté Rodiny. Svou pozemskou pouť ukončil roku 1861.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.