Čtvrt století Nadace Jana Pavla II.

23.10.2006 

Činnost Nadace Jana Pavla II. se neomezuje jen na archivní výzkum a vědecké bádání, nýbrž dotýká se přímo tajemství svatosti tohoto Božího služebníka. Benedikt XVI. na to upozorňoval při setkání s osmi sty poutníky, kteří přijeli do Vatikánu oslavit čtvrt století tohoto díla. Jak připomněl Svatý otec, nadace připravila velmi kompletní soubor dopisů jeho předchůdce a bohatou dokumentaci činnosti Svatého Stolce, včetně literárních děl a komentářů ve sdělovacích prostředcích. Tím má podíl na prohloubení duchovního dědictví Jana Pavla II.

?Právě tento rozměr činnost Nadace bych dnes chtěl zdůraznit jako velmi zásadní, totiž studium pontifikátu. Jan Pavel II., filosof a teolog, velký pastýř církve, po sobě zanechal ohromné bohatství listů a činů, které vyjadřují jeho touhu hlásat Kristovo evangelium ve světě, s využitím metod, na které poukázal II. Vatikánský koncil, a vytyčit linii rozvoje života církve v novém tisíciletí. Tyto cenné dary nemohou upadnout v zapomnění. Svěřuji vám dnes, drazí členové a přátelé nadace Jana Pavla II., úkol prohlubovat a ukazovat příštím pokolením bohatství jeho poselství.?

Benedikt XVI. připomněl také významný podíl Nadace na vzdělávání mládeže zejména ze Střední a Východní Evropy.

Jménem účastníků promluvil na audienci kard. Stanislaw Dziwisz. Připomněl, že Nadace vznikla roku 1981 s cílem podporovat kontakty nejen mezi Svatým stolcem a Polskem, ale také kulturní výměnu mezi Střední a Východní Evropou a Západem.
?Dnes - přestože nadále pomáháme studentům ze zemí za někdejší ?železnou oponou?, zaměřujeme se na dokumentaci a studium pontifikátu Tvého předchůdce, Svatý otče. Přesunutí akcentu z východoevropské kultury na všeobecné poslání Papeže nás vedlo k posílení mezinárodního charakteru tohoto díla. Díky tomu dnes mohu reprezentovat představitele z více než čtyřiceti kruhů přátel nadace.? ? řekl krakovský arcibiskup Stanislaw Dziwisz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.