Poselství k zakončení Ramadánu: Věrohodná láska je konkrétní

20.10.2006 

Ke společnému svědectví lásky a spolupráce zve vyznavače islámu Papežská rada pro mezináboženský dialog v poselství k muslimskému svátku Id al-Fitr, který zakončuje měsíc Ramadán. Ve většině muslimských zemí připadne na příští pondělí, 23. října. První poselství k tomuto svátku vyšlo z Vatikánu před čtyřiceti lety, v roce 1967. Letošní podepsal poprvé kardinál Paul Poupard, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, který je také představil ve vatikánském tiskovém středisku.

Poselství zdůrazňuje naléhavou nutnost autentického dialogu. Naší dobou zmítají vážné problémy ? nespravedlnost, bída, napětí a konflikty. Násilí a terorismus rozsévají smrt a zkázu. Obě naše náboženství proti tomu kladou velký důraz na láskou, soucit a solidaritu, píše kard. Poupard. Předkládá muslimům poselství encykliky Benedikt XVI. Deus caritas est, kde se zdůrazňuje, že láska ? má-li být věrohodná ? musí být konkrétní. Má sloužit každodennímu životu a hledat pokojná řešení závažných problémů, které tíží náš svět.

?Problémy světa vyžadují naši pozornost a naši práci ? píše předseda papežské rady pro mezináboženský dialog. ? Prosme Boha, aby nám pomohl přistupovat k nim odvážně a rozhodně. Tam, kde můžeme působit společně, nepracujme odděleně.?

Kardinála Pouparda jsme se zeptali, zda po nedorozuměních vyvolaných interpretacemi papežské přednášky v Řeznu byl dialog mezi katolíky a muslimy obnoven:

?Ani ne tak ?obnoven?, protože nikdy nebyl přerušen. Mediální rozruch vždy dává přednost hlasům neshody před souzněním. Připomeňme setkání na římském Kapitolu minulý měsíc, které přenášely i arabské televizi. Několik dní na to jsem měl tu čest představit Svatému otci velvyslance muslimských zemí, představitele italských muslimů a římské mešity. Musím také říci, že mi každý den přichází spoustu dopisů a z různých hlavních měst světa dostávám - skrze diplomatickou síť - mnoho svědectví a návrhů, které bude třeba v budoucnosti vzít v potaz v dalším dialogu s našimi přáteli. Teď je třeba soustředit se na to, co je podstatné v řezenské promluvě, tedy vztah mezi rozumem a vírou.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.