O čem se mluví: "Je čas skončit s masochistickou politikou" - říká Nikolas Sarkozy

14.10.2006 

Skoncovat s masochistickou politikou a budovat zodpovědnou západní společnost, to požaduje Nikolas Sarkozy, francouzský ministr vnitra, šéf vládnoucí strany Unie pro lidové hnutí (UMP) a jeden z hlavních kandidátů na prezidenta. Ve včerejším projevu v Périgueux nabízel voličům ambiciózní program, ve kterém nechybí ani nový pohled na roli křesťanství. ?(Francie) nebude nadále popírat ? a je potřeba mít odvahu a říct to ? dva tisíce let křesťanství, dva tisíce let dědictví duchovních hodnot a hodnot civilizace, které naše laická morálka přijala...? Sarkozy kritizoval diktaturu politicky korektního a národní masochismus, s nímž země zrazuje sebe sama: ?Na čem založíme náš společný osud, pokud si už nemyslíme, že jsme součástí téže historie a civilizace? Na čem založíme naši solidaritu?... Musíme skoncovat s tímto unifikujícím způsobením myšlení, které nám den za dnem říká, že to, co je nezbytné, je nemožné!?
Sarkózy bez jmenování zmínil také kauzu profesora Redekera, kterého kritika islámu stála místo a ohrožení života vyhlášením fatwy. ?Svoboda slova a svoboda svědomí jsou znovu ohrožovány fanatismem a extrémismem. ? pokračoval Sarkozy ? Jiné mínění nikdy neospravedlňuje výhružky smrtí. Neoddělovali jsme před sto lety v bolestech církev od státu proto, abychom se dnes paktovali s náboženským fanatismem.? ? prohlásil na včerejším meetingu v Perigueux Nicolas Sarkozy.

Dodejme, že právě Sarkozy proslul plány na integraci pěti milionů francouzských muslimů. Cestu k podpoře umírněného islámu vidí v jeho institucionalizaci a podpoře ze státní pokladny. Vliv radikálního muslimského podzemí podle něj mohou snížit jedině státní příspěvky na stavbu mešit i na teologickou formaci. To by omezilo studijní výjezdy do arabských zemí a vyloučilo extrémistické ideologie z vyučovacích programů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.