O svatosti mluvil Benedikt XVI. k biskupům Zambie

13.10.2006 

Svatost v církvi byla tématem promluvy Benedikta XVI. k zambijským biskupům, kteří přijeli do Říma na návštěvu Ad limina Apostolorum. Jak řekl Svatý otec, svatost znamená objevovat poklad, kterým je život podpíraný vírou v Krista. Biskupové mají vést svěřený lid k autentické svatosti prostřednictvím umění modlitby, zvláště liturgické a také skrze lidovou zbožnost:

?Svatost je Božím darem, který se projevuje v lásce k Bohu a bližnímu. Drazí bratři, ukazujete lidem krásu Kristovy tváře, žijte autentickou láskou. Ukazujte zejména Kristův soucit s chudými, uprchlíky, nemocnými a všemi trpícími. Hlásejte také potřebu žít poctivě, v rodinné lásce, v řádu a věrnosti. To všechno má rozhodující vliv na zdraví a rovnováhu společnosti.?

Jménem biskupské konference Zambie promluvil k Svatému otci arcibiskup Telesphore Mpundu z Lusaky. Zmínil mimo jiné bolestnou kauzu arcibiskupa Milinga, kterého jeho jednání znovu odvedlo z katolické církve. Jak řekl, zambijští biskupové byli vděční Janu Pavlu II. za roli, kterou sehrál v návratu jejich spolubratra po té, co odešel do Moonovy sekty. Také po druhém odchodu arcibiskupa se biskupové modlí za jeho návrat k církvi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.