O čem se mluví: latinská liturgie se vrací z exilu

12.10.2006 

Latinská liturgie se vrátí z nuceného exilu zpět do katolických kostelů. V příštích týdnech se očekává papežský dokument, který ohlásí tzv. všeobecný indult, to znamená dovolí kněžím na celém světě sloužit latinskou liturgii podle misálu Pia V. Zprávu s odvoláním na autoritativní vatikánské zdroje přináší světový tisk ? od Times po Le Monde a potvrzují ji i média italské biskupské konference, agentura SIR a deník Avvenire.

Dlouho diskutované téma vynesl na povrch rozhovor se sekretářem vatikánské Kongregace pro liturgii a svátosti, arcibiskupem Ranjithem, který se objeví v nejbližším čísle časopisu ?30 giorni?. ?Mše sv. Pia V. nemůže být považována za zrušenou novým misálem Pavla VI.,? říká v rozhovoru indický arcibiskup. Připomíná mimo jiné nedávné schválení nové společnosti apoštolského života v Bordeaux, která užívá ?výlučně předkoncilní liturgické knihy.? K otázce lefévristů arcibiskup Ranjith prohlásil: ?Nejsem jejich nadšeným přívržencem....ale to, co říkají o liturgii, říkají oprávněně: jsou ostnem, který nás má vést k reflexi nad tím, co děláme.? - a dodává: ?Tridentská mše není soukromým vlastnictvím lefébvristů, je pokladem celé církve.? ?Očekávání koncilu, že lépe pochopitelná liturgie bude také duchovně plodnější, se zatím nenaplnilo? ? vysvětluje sekretář Kongregace pro liturgii a svátosti ? ?a stále je před námi mnoho práce.?

Dodejme ještě, že všeobecné povolení latinské liturgie bylo přáním kard. Ratzingera ještě jako prefekta Kongregace pro nauku víry. V knize ?Bůh a svět? napsal: ?... je potřeba konečně přestat s pohrdáním liturgií, závaznou do roku 1970. S každým, kdo se vysloví za další trvání této liturgie nebo se jí účastní, se dnes zachází jako s (prašivým) malomocným ? tady končí veškerá tolerance... Nerozumím také, proč se tolik biskupů do značné míry podřídilo téhle nákaze intolerance, která bez přesvědčivých důvodů stojí v cestě nezbytnému smíření uvnitř církve.? ? napsal v knize ?Bůh a svět? kardinál Joseph Ratzinger.

Motu Proprio Benedikta XVI. má nahradit indult Jana Pavla II. z roku 1984. Ten vycházel vstříc žádostem přívrženců tradiční latinské liturgie, ovšem s podmínkou písemného souhlasu místního biskupa. Podle předběžných informací se nyní situace obrátí. Pokud biskup nebude souhlasit se slavením latinské liturgie, bude muset vydat zákaz v písemné podobě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.