Do čela CCEE zvolen arcibiskup Budapešti

6.10.2006 

Spravedlivý a trvalý mír může dát jedině Kristus. V poselství zaslaném představitelům evropských biskupských konferencí na zasedání do Sankt Petěrsburgu o tom píše jménem Svatého otce kardinál Bertone. Benedikt XVI. povzbuzuje shromážděné biskupy k vydávání svědectví Kristu a k tomu, aby v bratrské spolupráci s jinými křesťanskými vyznáními přispívali k potvrzování identity a rozvíjení společného dobra našeho kontinentu.

Volbu Ruska za místo setkání ocenil moskevský patriarcha Alexej II., který na něj vyslal svou delegaci. Nejvyšší reprezentant ruského pravoslaví vyjádřil naději, že se stane krokem k dalšímu rozvoji spolupráce obou církví.

Moskevský katolický arcibiskup, Tadeusz Kondrusiewicz, dnes dopoledne referoval o situaci věřících věrných Římu. Ruských katolíků je v současností přes 600 tisíc, slouží jim 270 kněží dvaceti dvou různých národností. Počet farností se rozrostl z deseti, v roce 1995, na dnešních 225. Víc než čtvrtina z nich ale nemá kostel, protože komunity na něj nemají prostředky.

V Sankt Petěrsburgu dnes proběhla také volba nového vedení Rady konference evropských episkopátů. Hovoří hostitel setkání, moskevský arcibiskup, Tadeusz Kondrusiewicz:

?Předsedou CCEE se stal kardinál Peter Erdö z Budapešti; místopředsedou kardinál Josef Bozanić ze Záhřebu, už podruhé, a druhým místopředsedou byl zvolen kardinál Jean Pierre Ricard, z diecéz Bordeaux ve Francii.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.