Kubánské úřady zatajují údaje o obětech tropické horečky

4.10.2006 

Na Kubě řádí epidemie horečky Dengue. Podle odhadů Světové organizace zdraví si tato choroba roznášená komáry si vyžádala od dubna víc než tisíc obětí. Akutní onemocnění charakterizují vysoké horečky, bolesti hlavy a celého těla a posléze vyrážka. I po úspěšném překonání akutního stádia trvá často několik týdnů nebo i měsíců únava spojená s depresemi. Kubánské úřady vážnost situace popírají. U našeho mikrofonu je předseda Italského helsinského výboru pro lidská práva, Antonio Stango:

?Totalitní režimy mají často tendenci zakrývat všechno, co nefunguje, ať už v ekonomické nebo sociální oblasti, ve věcech černé kroniky. Zpravidla se snaží přistřihnout křidýlka všem, kdo vyjadřují pochybnosti o dokonalém vedení země. Proto se skrývají i data o epidemiích, aby nevyšlo najevo, že režim nefunguje ani z tohoto hlediska.?

Jaká je situace na Kubě v otázkách dalších lidských práv?

?Situace je pochmurná a řekl bych, že zběžný pohled je stále velmi temný. Před několika lety se objevily signály mírné otevřenosti, ale zbylo po nich málo, pokud jde o skutečné, strukturální reformy. Mnoho nadějí bylo v době návštěvy Jana Pavla II. na Kubě. Ale od té doby uplynulo už skoro deset let a opatrná otevření, i v oblasti náboženské svobody, jsou vždy znovu režimem potlačeny.? ? říká Antonio Stango, předseda Italského helsinského výboru pro lidská práva.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.