Výstava k 500. výročí založení nové Svatopetrské baziliky

5.10.2006 

Pětisté výročí založení nové Svatopetrské baziliky připomene výstava nazvaná ?Petros Eni/Pietro è qui?: neboli v překladu Petr je tady. Před sto uměleckých děl shromážděných z předních světových muzejí bude od 12. října do 8. března příštího roku vystaveno v tzv. křídle Karla Velikého po levé straně Berniniho kolonády.
Základní kámen chrámu Svatého Petra, jak jej dnes známe, položil papež Julius II. 18. dubna roku 1506. Spletité dějiny baziliky rozdělili autoři výstavy do šesti sekcí. První připomíná právě položení základů, druhá je věnována architektům, kteří se podíleli na formování konečné podoby chrámu nad Petrovým hrobem, počínaje prvním Bramenteho projektem; třetí sekce představuje starou baziliku vybudovanou Konstantinem, další je věnována nekropoli pod bazilikou ?Ager Vaticanus?. Pátá sekce připomíná apoštoly Petra a Pavla a poslední se zaměřuje na historii úcty ke sv. Petru.

Autoři připravili bohatou sbírku kreseb, plánů a studií, včetně dosud nevydaných dokumentů z ruky umělců zvučných jmen, počínaje Bramantem, přes Badassare Peruzziho, Antonia da Sangallo, Raffaella, Michelangela, Tiziana, až po Caravaggia, Berniniho a Borrominiho. Vystaven bude také slavný dřevěný model z let (1559-61) vytvořený podle Michelangelových kreseb. Mezi předměty vystavenými poprvé bude také deska s nápisem Petros eni ? Petr je tady, vyzdvižená z Vatikánské nekropole.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.