Nový albánský velvyslanec u Svatého stolce

29.9.2006 

Láska je pravou revoluční silou, která mění svět. Zdůraznil to Benedikt XVI. v promluvě k novému velvyslanci Albánie u Svatého Stolce, Rroka Logu.
Svatý otec připomněl touhu albánského národa po pravdě a svobodě, kterou neudusila ani dlouhá komunistická diktatura. Aby se mohla rozvíjet pravá svoboda nesmí chybět odpovídající eticko-duchovní kontext. Jak dodal Svatý otec, náš kontinent byl po dva tisíce let ?privilegovanou laboratoří civilizace?.

Papež podpořil úsilí Albánie o vstup do Evropské Unie. Připomněl také svědectví autentické lásky, které dala celému světu dcera albánského národa, matka Tereza z Kalkaty. V oblasti vzdělání a charity slouží církev nejen katolíkům. Právě tak tomu učil Ježíš Kristus: dobro musíme činit pro ně samotné a ne pro jiné cíle?, zdůraznil Svatý otec. Ocenil také dobře se rozvíjející spolupráci mezi různými náboženstvími a vyznáními.

Nový albánský velvyslanec, 44 letý Rrok Logu je školením inženýr. V posledních letech spolupracoval na projektech albánské, italské a švýcarské Charity. Pracoval také jako konzultant arcidiecéze Tirana pro vztahy se státními institucemi a byl členem státní komise pro otázky náboženství. Při předávání pověřovacích listin mluvil o podpoře, za níž albánský národ a kultura po staletí vděčí církvi. Připomněl také, že první text napsaný před 550 lety v albánském jazyce jsou slova: ?Já tě křtím ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.