Delegát Sv. stolce hovořil na zasedání OSN

28.9.2006 

Dialog mezi náboženstvími a odpovědnost států za mír v dnešním rozděleném světě zvolil za téma své přednášky na fóru OSN arcibiskup Giovanni Lajolo. Z titulu předsedy gubernatorátu vatikánského státu vystoupil na posledním dni 61. zasedání valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku.
Představitel Svatého stolce poukázal na to, že k podstatným příčinám konfliktů na světě patří lidská pýcha. Ona je původcem terorismu, který je dnešní verzí barbarství. Je také základem aspirací mnoha zemí na zbraně hromadného ničení. Arcibiskup Lajolo se vyjádřil rovněž k návrhu reformy OSN. Zdůraznil, že je nutné zefektivnit systém humanitarní pomoci. Potřeba je položit větší důraz na předvídání konfliktů a jejich pokojné řešení prostřednictvím vyjednávání. Úsilí o mír na světě vyžaduje také větší péči o spravedlnost a ochranu lidských práv. Jejich prosazování je podle Svatého stolce jednou ze základních forem služby OSN světu.

Svatý Stolec věří, že autentické náboženství je životní silou vedoucí k dobru, shodě a míru mezi národy. Arcibiskup Lajolo připomněl slova Svatého otce na podporu dialogu mezi náboženstvími a kulturami. Na jedné straně je nutné jasně a rozhodně odmítnout náboženskou motivaci násilí, na straně druhé je třeba zdůraznit, že v politickém životě nesmí být význam náboženské vize světa podceňován. Úmyslem Svatého otce bylo hájit otevřenost politické a kulturní činnosti pro Boha a zároveň inspirovat západní myšlení k větší otevřenosti pro dědictví všech náboženství ? řekl arcibiskup Lajolo na foru OSN.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.