Opatrný optimismus islámských reprezentantů

26.9.2006 

Klíčové slovo dialog, arabský text na titulní straně Osservatore Romano, diplomatické úsměvy a přátelské stisky rukou zůstanou devízou včerejšího setkání Benedikta XVI. s reprezentaty 22 muslimských zemí v doprovodu 17 zástupců Mohamedových následovníků v Itálii. Papež se nevracel k citacím, které po řezenské přednášce vyvolaly vášně radikálních muslimů. Přišel s nabídkou úcty, rozhovoru, v duchu koncilní deklarace Nostra Aetate a v návaznosti na Jana Pavla II. Zopakoval také, že z přátelského přístupu plyne závazek vzájemnosti. Jaké byly reakce?

Přestože se řada diplomatů novinářům vyhnula, ze strany některých zazněly pozitivní tóny: pro Ahmada Fahima, zástupce iránského ambasadora je ?celý případ uzavřen? a setkání hodnotí pozitivně.? Indonéský velvyslanec Bambang Pryitno, označil setkání za zásadní, i když ? jak řekl ? někteří velvyslanci očekávali, že dojde k otevřené diskusi.

Obsáhlejší rozhovory poskytli novinářům jen zástupci muslimských komunit v Itálii. Někteří považují krok Svatého stolce za potvrzení nové etapy dialogu, jako šéf Islámského kulturního centra v Římě, Abdellah Redouane. Irácký spisovatel Younis Tawfik dokonce prosil papeže o pomoc na cestě k míru a dialogu a marocká novinářka, Souad Sbai, připustila, že přednáška byla překroucená, aby vyhověla extrémistům. Naopak projevy nevole vyjádřil mluvčí Káhirské univerzity al Azhar, který trvá na ?jasné omluvě?, jako jediné podmínce ?utišení hněvu muslimů.? Podobné hodnocení se dostalo také k uším většiny arabů. V Al-Jazeeře běžel titulek ?Papež se vyhýbá omluvě, zve k ?pravému? a ?upřímnému? dialogu.? Podle al-Arabiya, televizní stanice Arabských emirátů, se ?Papež neomluvil, ale vyjádřil ?úctu? k islámskému náboženství.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.