Prohlášení tiskového střediska Svatého stolce k situaci arcibiskupa Milingo

26.9.2006 

Tiskové středisko Svatého stolce dnes vydalo prohlášení, týkající se nynějšího církevního postavení arcibiskupa Emmanuela Milingo. Přinášíme plné znění:

Svatý stolec sledoval velice pozorně činnost, kterou v poslední době vyvíjela jeho excelence Mons. Emmanuel Milingo, emeritní arcibiskup Lusaky, v novém Sdružení ženatých kněží šířením neshod a zmatků mezi věřícími.
Církevní představitelé různých stupňů se marně snažili arcibiskupa Milingo kontaktovat, aby jej odradili od další činnosti, která vyvolává pohoršení, zejména mezi věřícími, kteří sledovali jeho pastorační službu ve prospěch chudých a nemocných.
Vzhledem k již dříve projevenému porozumění Petrova nástupce pro tohoto staršího církevního pastýře, Svatý stolec čekal s bdělou trpělivostí na vývoj událostí, které, bohužel, arcibiskupa Milingo přivedli do situace neregulérního a postupně se prohlubujícího přerušení církevního společenství nejprve neplatně uzavřeným manželstvím a poté v neděli 24. září ve Washingtonu D.C. svěcením čtyř biskupů.
Tímto veřejným aktem upadli jak arcibiskup Milingo, tak i čtyři svěcenci do exkomunikace nastupující bez rozhodnutí představeného, tj. latae sententiae, podle kánonu 1382 Kodexu kanonického práva. Kromě toho Církev neuznává a nezamýšlí v budoucnosti uznat platnost tohoto svěcení a všech dalších svěcení z něho vyplývajících, a prohlašuje, že kanonický statut čtyř domnělých biskupů je stejný jako byl před tímto svěcením.

Apoštolský stolec nabádán jednotou a pokojem Kristova ovčince a v důvěře v bratrský přístup osob blízkých arcibiskupovi Milingovi doufal v jeho rozvážnost a v jeho návrat k plnému společenství s Papežem. Posledním vývojem situace byly tyto naděje, bohužel, oddáleny.
Ve chvílích pro Církev tak bolestných jako je tato, ať se zintensivní modlitba celého společenství věřících.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.