Biskupové Malawi na návštěvě Ad limina apostolorum

25.9.2006 

Svatý otec přijal na audienci tři biskupy z Malawi, kteří zahájili kanonickou návštěvu ?Ad limina apostolorum?. Malawi leží na jihovýchodě afrického kontinentu, na březích jezera Niasa. Do roku 1964 bylo britskou kolonií. Z celkem 13 milionů osob tvoří většinu křesťané protestantských denominací. Katolíků je jedna pětina populace. Podobně jako řada dalších zemí Afriky, i Malawi zažívá silnou expanzi islámu, zejména ve městech. Počet muslimů se vyšplhal až na 13% obyvatel.

Počátky křesťanství jsou spojené s misijním činností jezuitů v 17. století. První církevní struktury však vznikly až na konci 19. století. V současné době v Malawi existuje jedna církevní metropole, šest diecézí a 150 farností. Pracuje v nich 370 kněží a téměř 800 řeholnic. Na kněžství se připravuje 30 seminaristů. Katolická církev hraje důležitou roli ve školství, spravuje celkem 1100 vzdělávacích zařízení a dalších 260 charitativních středisek.
Z hospodářského hlediska patří Malawi mezi nejchudší země světa. Vedle korupce je největším nepřítelem tamních obyvatel epidemie Aids. Virem HIV je nakaženo 14% dospělé populace a kolem 90 tisíc lidí mu každoročně podlehne.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.