Papež se setkal s velvyslanci muslimských zemí

25.9.2006 

Na pozvání Svatého stolce se dnes v apoštolském paláci sešel Benedikt XVI. s představiteli muslimských komunit v Itálii a s velvyslanci zemí s muslimskou většinou, kteří jsou akreditováni u Svatého stolce. Pozvání přijali všichni, včetně těch zemí, ze kterých bylo slyšet nejvíce protestů, tedy Turecko, Egypt, Maroko, Pákistán, Indonésie, Kuvajt, Irán, Tunis, Liga arabských států, Sýrie, Afghánistán, a další. Devět velvyslanců těchto muslimských států nesídlí v Itálii, protože zastupují své země u několika zemí, a přijeli proto do Říma z Paříže,Ženevy,Berlína a Bernu. Kromě velvyslanců se setkání účastnilo také 20 představitelů muslimské komunity v Itálii. Setkání bylo vysíláno v přímém televizním přenosu, který přebíral i televizní kanál Al Jazeera. Svatého otce pozdravil nejprve kard. Poupard jako předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog. Na závěr se Benedikt XVI. s každým osobně pozdravil.

Celá PROMLUVA Benedikta XVI. je ZDE

Setkání v Castelgandolfu se zúčastnil také irácký spisovatel Younis Tawfik. Charakterizoval je jako ?krok kupředu v katolicko-islámských vztazích? a velkou lekci tolerance, kterou papež udělil muslimům:

"Byla to hluboce působivá promluva, protože papež se nechtěl znovu vracet k polemice minulých dní, ale vystoupil s úplně novou promluvou, jakoby chtěl učinit jistý zlom, obrátit stránku, a pokračovat na cestě dialogu a vzájemné konfrontace. Znovu zopakoval, že si váží islámu, muslimů - a tak nám dal velkou lekci tolerance zejména když pak prošel kolem nás a pozdravil každého osobně. Mluvil s námi dost dlouho, položil pár otázek a poděkoval nám, že jsme k němu přišli na audienci.?

První komentáře po papežské audienci pro velvyslance islámských zemí zdůrazňují, že Benedikt XVI. nevysvětloval znovu svou řezenskou přednášku. Zabýval se otázkou pravdivého dialogu mezi náboženstvími. Hovoří o. Khalil Samir, jezuita a učitel islamologie na univerzitě v Bejrútu a na Papežském východním institutu v Římě:

?Je to promluva, která zdůrazňuje kontinuitu katolické vize, ve vztazích s islámem, počínaje II. vatikánským koncilem, přes další pontifikáty, zejména pontifikát Jana Pavla II. Je to důležité, protože někteří tvrdí, že v pontifikátu Benedikta XVI. došlo ke zlomu, a podle jejich názoru papež místo dialogu klade důraz na rozdílnosti. Podle mého názoru je kontinuita zachována. Druhá důležitá věc je to, že Benedikt XVI. zdůrazňuje společné náboženské hodnoty: muslimové a křesťané mají společné hodnoty, o kterých musí svědčit v současném, příliš sekularizovaném světě. Třetím klíčovým slovem je princip vzájemnosti.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.