Benedikt XVI. k biskupům Čadu

23.9.2006 

O vztazích mezi křesťany a muslimy hovořil Benedikt XVI. při dnešní audienci biskupů z Čadu, kteří jsou v Římě na návštěvě Ad limina apostolorum. Povzbudil je k ?upřímnému dialogu?, založeném na vzájemném poznání.
Jak uvedl předseda biskupské konference Čadu, mons. Bouchard, islamizace země stále postupuje, jak v administrativním sektoru, tak v obchodu a politice. Mešity rychle rostou i ve vesnicích, kde muslimové nežijí a na všech stranách dochází k nátlaku na konverze k islámu. Biskupové této středoafrické země mluvili také o neustálém nebezpečí ozbrojených konfliktů mezi místními kmeny. Svatý otec povzbudil biskupy, aby nepodceňovali svátosti a věnovali péči duchovnímu životu kněží. Z pastoračních priorit vyzdvihl péči o rodinu. Je potřeba ukazovat, že instituce manželství přispívá k autentickému rozvoji osob a společnosti. Zmínil také charitativní práci, která je věrohodným svědectvím o Kristu. K roli církve v budování společenského života dodal:

?Uznání důstojnosti osoby, identity každé společenské a náboženské skupiny, svobody praktikování náboženství patří mezi společné hodnoty, jako je mír a spravedlnost. Jejich rozšiřování je povinností všech, ale zvlášť významnou roli v té oblasti odehrávají osoby zodpovědné za společenský život. Jsem rád, že vztahy mezi křesťany a muslimy ve vaší zemi jsou v podstatě dobré, zejména díky úsilí o vzájemné poznání. Chtěl bych vás proto povzbudit k další práci v duchu upřímného dialogu a vzájemné úcty, aby každý mohl vést život odpovídající důstojnosti, které se mu dostalo od Boha a starat se o autentickou solidaritu a harmonický rozvoj společnosti.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.