Katolicko-pravoslavný teologický dialog se vyvíjí slibně

22.9.2006 

V Bělehradě pokračuje zasedání smíšené teologické komise katolické církve a pravoslavné církve jako celku o pojetí církevního společenství. Jeden z účastníků plenárního zasedání teologické komise, předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, kard. Walter Kasper, v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas, hovoří o jeho průběhu:

Opravdovým plodem je přátelství, které jsme v těchto dnech navázali ve velmi seriózní, ale také velmi klidné a přívětivé atmosféře. To je určitě východisko a naděje pro budoucnost. Pouze v pokojné a duchovní atmosféře je možné v dialogu pokročit. V těchto dnech jsme si velmi přátelsky, ale i velmi poctivě vyměnili svoje názory a identifikovali jsme své odlišné pohledy. To vše však ve snaze a v úmyslu společně překonat polemiky a odlišnosti. Šlo o velmi zásadní a velmi podrobnou teologickou výměnu, protože na zasedání jsou přítomni velmi vážení teologové jak z pravoslavné, tak z katolické strany .

Papež řekl v Řezně, že doufá a modlí se za to, aby toto setkání přineslo plody. Domníváte se, že papežovy naděje se splní?
Myslím, že ano, protože předpokladem každého dialogu je zajisté atmosféra, v níž se koná, přátelství a duchovní klima. Pouze v takovémto klimatu se totiž dosahuje pokroku. A v tomto smyslu naše setkání dobře koresponduje s papežovými nadějemi a my všichni doufáme, že se budou moci uskutečnit konkrétní kroky.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.