Benedikt XVI. k účastníkům plenárního zasedání Papežské rady pro laiky

22.9.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal členy a konzultory Papežské rady pro laiky, která v těchto dnech pořádala své plenární zasedání, jehož téma znělo ?Znovunalezená farnost?. Svatý otec ve své promluvě k nim zdůraznil, že praktické otázky obnovy farnosti, kterými se zabývalo toto plenární zasedání, nelze oddělovat od těch teologických a pastoračních, které byly tématem minulého zasedání. ?Oba dva aspekty ? řekl Benedikt XVI. ? od sebe nelze oddělovat, má-li být zřejmé, že farnost je povolána být znamením a nástrojem, uskutečňujícím tajemství společenství?.

?Očekávaná obnova farnosti nemůže pramenit pouze z pastoračních iniciativ, a tím méně pak z programů vypracovaných od psacího stolu, které jsou jinak také potřebné. Farnost, inspirována apoštolskými vzory, jak to čteme ve Skutcích apoštolů, nalézá sebe samu v setkání s Kristem, zejména v eucharistii. Je-li živena eucharistickým chlebem, roste v katolickém společenství, kráčí vpřed v úplné věrnosti magisteru a je stále pozorná k přijímání a rozlišování různých charismat, které Pán v Božím lidu vzbuzuje.?

Z neustálé jednoty s Kristem ? podtrhnul Benedikt XVI. ? farnost čerpá síly k neúnavnému nasazení se ve službě bratřím, zvláště chudým, pro něž představuje první záchytný bod. Intenzivní a bratrská soudržnost má tedy v souladu s příkladem prvotní církve činit z farnosti ?rodinu křesťanských rodin?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.