Děkovný list Benedikta XVI. kard. Szokovi

19.9.2006 

Benedikt XVI. poděkoval kardinálu Edmundu Casimiru Szokovi za jeho dlouholetou službu Svatému Stolci a Církvi ve Spojených Státech. Ve Vatikánu byl dnes zveřejněn list Svatého otce k ukončení mise tohoto amerického kardinála v úřadu předsedy Papežské komise pro Vatikánský stát a Gubernatoratu Vatikánského státu.
Benedikt XVI. připomněl horlivou službu kardinála Szoky jako biskupa diecéze Gylord a potom jako arcibiskupa Detroitu. V roce 1990 mu svěřil Jan Pavel II. Prefekturu pro ekonomické záležitosti Svatého Stolce, v říjnu roku 1997 papežskou komisi pro Vatikánský stát a nakonec v únoru 2001 také státní Gubernatorát. ?V různých oblastech pastýřské služby jste působil s velkým nasazením a nešetřil ani sil ani času. Jsem si jist, že se stejnou odhodlaností budete i nadále pracovat pro církev a Svatý Stolec? ? napsal Benedikt XVI. Hovoří kardinál Szoka, Američan, polského původu:

?Všechno bylo Boží milostí. Jsem knězem 55 let. Děkuji Pánu Bohu, že mě povolal ke kněžství. Nikdy jsem si nepomyslel, že budu biskup, arcibiskup nebo kardinál. Nikdy mě nenapadlo, že příjdu do Říma. Nebylo pro mě snadné odejít ze své diecéze, ze své země, ze své kultury a přijít sem do Říma, kde je všechno jinak. Pomalu jsem se naučil, jak se to všechno tady dělá ? a myslím, že se dařilo dobře, na prefektuře, ekonomické otázky i na gubernatorátu. Pracoval jsem hodně ? a díky Bohu, že jsem to mohl dělat. Svatý otec Jan Pavel byl ke mně velmi milý ? a teď Benedikt mi velmi hezky poděkoval za mou práci.?

Kardinál Edmund Casimir Szoka se narodil před 79-ti lety v rodině polských emigrantů v Grand Rapids, ve státu Michigan v USA. Kněžské svěcení přijal roku 1954 a biskupské před 35-ti lety. Do kardinálského sboru ho jmenoval roku 1994 Jan Pavel II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.