Vražda řeholnice v Somálsku

18.9.2006 

?Vražda sestry Leonelly Sgorbati v Somálsku byla nepochybně plodem násilí a absurdní situace, panující v této zemi? ? uvedl ředitel vatikánského tiskového střediska, P. Federico Lombardi. Podle jeho prohlášení nejde, bohužel, o ojedinělý incident. Církev s obavami sleduje vlnu nenávisti v Somálsku a doufá, že se nezmění v hrozbu pro její působení ve světě. K vraždě řeholnice došlo včera v nemocnici v Mogadišu, kde řeholní sestra pracovala.

Sestra Leonella Sgorbati je další obětí chaosu a násilí trvajícího v Somálsku od roku 1988. Tato převážně muslimská země se zmítá v nepřátelství mezi různými kmeny. Útoky na představitele katolické církve začaly v červenci roku 1989. Na jedné straně souvisejí s libovolným zaváděním islámských náboženských soudů a na druhé straně s vojenskou intervencí v sousední Etiopii, spojované s křesťanstvím. Podle apoštolského administrátora v Mogadišu, biskupa Giorgio Berina, vražda italské řeholnice mohla souviset s hysterií vyvolanou zejména médii po přednášce Benedikta XVI. v Řeznu.

?O den dřív proběhla velká manifestace jako reakce na Papežova slova. Jeden z místních náboženských vůdců mluvil také o pomstě. Naneštěstí fanatismus lidi zaslepuje a vede k nerozumným činům. Proto se ubližuje těm, kdo ve skutečnosti přinášejí dobro. To, co se stalo se sestrou Leonellou, bylo v minulosti osudem Annaleny Tonelli, Grazielly Fumagalli z italské Charity, která zahynula v Merce, františkána o. Petra Turatiho, a biskupa z Mogadišu, Pietra Salvatore Colomba.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.