Diplomatické kroky k utišení napětí mezi islámským světem a křesťanstvím

18.9.2006 

Apoštolští nunciové sídlící v islámských zemích dostali za úkol vysvětlit politickým a náboženským představitelům skutečný smysl slov Svatého otce. Uvedl to vatikánský státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone, v rozhovoru pro největší italský deník ?Corriere della Sera?. Vyjádřil kromě toho přesvědčení, že v minulých dnech došlo k manipulaci a překrucování záměru papežské přednášky na řezenské univerzitě.

Na druhou stranu nechyběly ani pozitivní ohlasy v islámském světě. Například pro rektora mešity v Marseilles zazněl ve slovech Benedikta XVI. impuls k hlubokému promýšlení slov proroka Mohameda. Takové hlasy ovšem světová média nezaznamenala. Kardinál Bertone doufá, že dialog s islámem nebude přerušen. Důležité je vést ho na diplomatické a kulturní úrovni, za účasti Papežské rady pro mezináboženský dialog.

V upokojení rozjitřených nálad v muslimském světě věří také prezident Indonézie, Susilo Bambang Yudhoyono. S potěšením přijal slova Svatého otce při včerejší modlitbě ?Anděl Páně.? ?Náboženští představitelé naší země vyzvali k trpělivosti a zadržení vášní, s nadějí, že současné problémy se podaří vyřešit? ? uvedl představitel největší muslimské země světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.