Náboženstvím Evropanů je křesťanství

18.9.2006 

?V žádné části světa není kultura tak výrazně předznamenána křesťanstvím, jako v Evropě,? zdůraznil to Svatý otec v promluvě k novému rakouskému velvyslanci u Svatého Stolce. Své pověřovací listiny předal ve Vatikánu Martin Bolldorf.

Benedikt XVI. ve své promluvě vyšel z toho, že většina Rakušanů patří do katolické církve. Proto Rakousko a Svatý Stolec spojuje táž starost o člověka. Ke stejným zájmům patří také další rozvoj procesu evropského sjednocení. Papež připomněl, že více než 450 (cca 457) milionů obyvatel Evropské unie vyznává křesťanskou víru. Vyjádřil přesvědčení, že tam, kde se lidé a národy považují za členy jedné rodiny, narůstají šance na mír, solidaritu a vzájemné obohacování. Navázal také na bohatou historii Rakouska, které bylo kdysi mnohonárodním státem. I to ho předurčuje k angažovanosti v evropských záležitostech.

Jak zdůraznil Svatý otec, hospodářská a byrokratická jednota nestačí. Je potřeba sestoupit k hlubším zdrojům, spočívajícím v hodnotách křesťanské a humanistické tradice.

Benedikt XVI. vyjádřil také uznání pro angažovanost nového rakouského velvyslance v otázce náboženského vyučování na školách i podpoře zahraniční pomoci rakouských katolíků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.