Vysvětlující odpověď Svatého stolce na reakce některých muslimských představitelů

15.9.2006 

Tiskový mluvčí Svatého Stolce vydal prohlášení, reagující na rozruch, který zejména v muslimském světě vyvovaly některé pasáže promluvy Svatého otce na řezenské univerzitě. Pobouření vyvolal zejména citát ze slov byzantského císaře, Manuela II. Paleologa: ?Ukaž mi, co nového přinesl Mohamed a nalezneš tam pouze věci špatné a nelidské, jakou je jeho rozkaz šířit jeho víru mečem?. Citát vytržený z kontextu jinak obsahově bohatého textu se změnil v senzaci, která vyvolala mediální bouři. Prohlášení vatikánského tiskového mluvčího, P. Lombardiho, proto citujeme v plném znění:

?V souvislosti s reakcemi muslimských představitelů na některé pasáže promluvy Svatého otce na Univerzitě v Řeznu, je vhodné upozornit ? jak to vyplývá z pozorného čtení textu ? že to, co má Svatý otec na srdci, je jasné a radikální odmítnutí náboženské motivace násilí.
Úmyslem Svatého otce nebylo provést hloubokou analýzu džihádu a islámského učení v této věci, a tím méně urazit city věřících muslimů. Naopak, v promluvách Svatého otce se zřetelně objevuje napomenutí, obrácené k západní kultuře, aby se vyvarovala ?pohrdání Bohem a cynismu, který považuje výsměch posvátnému za projev svobody.? (promluva z 10. 9.). Správné ocenění náboženské svobody je totiž základním předpokladem plodného dialogu s velkými kulturami a náboženstvími světa. Právě v závěrečné části promluvy na řezenské univerzitě, Benedikt XVI. uvedl: ?Hluboce náboženské kultury světa vídí právě ve vyloučení božského z univerzality rozumu útok na svá nejvnitřnější přesvědčení. Rozum, který je hluchý k božskému a vytlačuje náboženství do oblasti subkultur, není schopný zapojit se do dialogu mezi kulturami.? Je tedy zřejmé, že Svatý otec chce rozvíjet postoj úcty a dialogu k jiným náboženstvím a kulturám a samozřejmě také k islámu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.