Křesťanství spojuje rozum a kulturu

8.9.2006 

Evangelizace kultury byla hlavním tématem promluvy Benedikta XVI. ke kanadským biskupům z provincie Ontario. Svatý otec vyzval tamní církev, aby uprostřed silných sekularizačních tendencí pomáhal kanadské společnosti v nacházení Kristovy lásky. Varoval také před redukováním Ježíšova poselství na mlhavá slova o hodnotách a před zaměňováním víry s aktivismem.
Svatý otec upozornil, že ?roztržka mezi evangeliem a kulturou a odsouvání Boha z veřejného života vede k zvrhlým věcem, jako je změna definice manželství ve jménu tolerance nebo zabíjení nenarozených dětí ve jménu tzv. ?svobody volby?. Ignorance Božích stvořitelských plánů vedou ke ztrátě pravdy lidské přirozenosti?, napsal Benedikt XVI.
Papež kritizoval také křesťanské politiky, kteří pod tlakem průzkumů veřejného mínění rezignují na integrálnost své víry a schvalují rozpad pravidel přirozené etiky i zdravého rozumu:

?Demokracie má úspěch jedině tehdy, když staví na pravdě a správném porozumění člověku. Angažovanost katolíků v politickém životě nesmí znamenat rezignaci na tyto zásady. V opačném případě křesťanské svědectví na veřejnosti ztrácí lesk pravdy a politika se odděluje od morálky. Vyzývám vás, abyste ve svých diskusích s politiky a představiteli občanského života ukazovali, že naše křesťanská víra není překážkou v dialogu, ale naopak mostem ? právě proto, že spojuje rozum a kulturu.?

Benedikt XVI. vyzval také k tzv. ?apoštolátu intelektuálního milosrdenství?. Ve společnosti poznamenané relativismem, rozpouštějícím hodnoty, záleží na výchově mladých lidí ke spojování vlastní svobody s pravdou a k propojování víry se všemi stránkami rodinného a občanského života.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.