President Putin ocenil službu patriarchy Alexeje II.

4.9.2006 

V moskevském chrámu Krista Spasitele proběhly včera oslavy 45. let arcibiskupské služby patriarchy Alexeje II. Zúčastnil se jich mimo jiné prezident Putin a moskevský starosta Lužkov. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?Patriarcha Alexej II. ve svém poděkování za obtížné i radostné události navázal na slova sv. Jana Chrysostoma. Mezi radostnými vyjmenoval obnovu víry a církevních struktur v Rusku a návrat předmětů cenných pro každého pravoslavného Rusa a ikon vyvezených v době revoluce a ateistické vlády.
Prezident Putin vysoce ocenil roli patriarchy v obnově duchovních tradic národa i sociální a vzdělávací činnost pravoslavné církve v Rusku. Mezi osobní zásluhy patriarchy Putin započítal jeho angažovanost v dialogu s představiteli jiných náboženských tradic v zemi, což podle prezidenta má pozitivní vliv na upevnění pokoje a sociálního řádu v zemi. Patriarchovo úsilí o obnovu zničených chrámů, péče o vzdělání mládeže a podpora sjednocování ruského pravoslaví v zahraničí jsou podle Putina dokladem Alexejova hlubokého patriotismu, který mu zajistil autoritu v ruské společnosti.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.