Návštěva Angely Merkel u papeže očima německých médií

29.8.2006 

Německá média obšírně komentovala včerejší návštěvu kancléřky Angely Merkel ve Vatikánu. Na první stranách hlavních deníků se objevily fotografie Benedikta XVI. a šéfky německé vlády. Většina deníků zdůrazňuje harmonii, jaká panovala během setkání a také skutečnost, že Svatý otec už za týden navštíví Bavorsko. Přijetí německé kancléřky na osobní audienci se stalo i pobídkou k diskusi na téma křesťanských základů Evropy, o kterých včera kancléřky hovořila, a to zejména v její křesťansko-demokratické straně.

Deník Sueddeutsche Zeitung píše, že po návštěvě u papeže si tato strana musí položit otázku, v čem spočívá křesťanský rozměr této strany. Po loňských německých volbách je totiž podle zmíněného deníku stále těžší rozeznat tuto stranu od socialistické strany.
Konzervativní deník Franfurter Allgemeine Zeitung tvrdí, že návštěva Angely Merkel ve Vatikánu týden před návštěvou Benedikta XVI. v Bavorsku nebyla tak potřebná, ale její zmínka kancléřky o křesťanských kořenech Evropy pokládá za podstatný krok k obnovení debaty o změně preambule Ústavní smlouvy Evropské unie.
Frankfurtský deník přitom zdůrazňuje, že to byla právě Angela Merkel, dcera protestantského pastora, která ujistila papeže o svém politickém nasazení v této otázce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.