Mons. Bagnasco arcibiskupem Janova po kard. Bertone, který odchází do Vatikánu

29.8.2006 

V souvislosti se jmenováním janovského arcibiskupa kard. Bertoneho novým státním sekretářem Svatého stolce, s nástupem do funkce 15. září, byl dnes jmenován jeho nástupce v úřadu Mons. Angelo Bagnasco, který doposud zastával úřad hlavního ordináře vojenských kaplanů italské armády. Mons Bagnasco je knězem janovské diecéze a v italské biskupské konferenci pracuje v komisi pro sdělovací prostředky. Jeho jmenování bude oznámeno věřícím dnes na slavnosti Panny Marie Ochránkyně, patronky města Janova.

Kardinál Tarcisio Bertone dnes poskytnul rozhovor italskému deníku Giornale, a mluví v něm mimo jiné o nutnosti reformy římské kurie. Budoucí státní sekretář řekl, že je přirozené se nyní, 20 let po změnách uskutečněných Janem Pavlem II., pokusit o zhodnocení organizace jednotlivých vatikánských úřadů, jejich funkčnosti a zastavit se také u smysluplnosti zachování všech stávajících kuriálních struktur.

Kardinál Bertone si všímá hlavních úkolů, které jej čekají v perspektivě duchovního poslání Církve. ?Státní sekretář je osobou věrnou papeži a musí být mluvčím jeho poselství a pomáhat mu v plnění jeho úkolů. Je také spolupracovníkem spojujícím a koordinujícím jednotlivé úřady a udržuje také kontakty se všemi představiteli Apoštolského stolce po celém světě. Lze říci, že je člověkem vztahů, prostředníkem papežovy vůle? ? řekl kardinál Bertone. Připomněl také, že Apoštolský stolec působí ve světě na základě poslání, které svěřil Církvi Kristus, a že touží přičiňovat se o pokoj a spravedlnost v každém koutě světa, což se týká hlavně Svaté země. Vatikán přijímá s uspokojením nasazení Evropské unie v tomto regionu světa. Budoucí vatikánský státní sekretář adresoval vroucí slova útěchy tamějším křesťanům, kteří tam platí za svou přítomnost vysokou cenu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.