Nová organizace na podporu vztahů mezi židy a křesťany

28.8.2006 

Ve Washingtonu vznikla nová nevládní organizace na podporu vztahů mezi Církví a Izraelem s názvem The Church and Izrael Public Education Initiative. Tato organizace si vytkla za svůj cíl informovat o vztazích mezi katolickou Církví a izraelskou společností a podporovat je za účelem dosáhnout plné náboženské svobody v Izraeli a pomáhat Církvi vstupovat na izraelskou veřejnou scénu. Předsedou organizace byl zvolen františkán o. David Jaeger, odborník na vztahy mezi Církví a Státem ve Svaté zemi.

V dokumentu o poslání nové organizace se zdůrazňuje to, co řekl Jan Pavel II. roku 1993 jen pár dnů před podpisem historické tzv. Základní smlouvy mezi Svatým stolcem a Izraelem, která umožnila navázání vzájemných diplomatických vztahů. Jan Pavel II. načrtnul tehdy v promluvě k odborníkům na církevní právo některé hlavní linie budoucnosti Církví na Středním východě, když žádal plnou náboženskou svobodu pro křesťany a zároveň je pobídnul k účasti na veřejném životě jako občany. V této oblasti ? řekl o. Jaeger v interview pro agenturu Asia News ? ?je třeba informovat a přesvědčovat veřejné mínění, zvláště ve Spojených státech, o zásadní důležitosti vize Jana Pavla II. o novém typu vztahů mezi Církví a společností na středním Východě a v Izraeli?.

Nově založená nevládní organizace se bude snažit posilovat přátelství mezi Církví v Izraeli a křesťanskými společenstvími ve světě, a mezi křesťany a židy. O. Jaeger také podotýká, že zůstává obava, že tzv. Základní smlouva, podepsaná Izraelem a Vatikánem, zůstane jen na papíře, protože dosud nebyla vtělena do konkrétních Izraelských zákonů a nic nenasvědčuje tomu, že se tak v brzké době stane.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.