Německá kancléřka Angela Merkel na návštěvě u Benedikta XVI.

28.8.2006 

V pondělí dopoledne přijal Benedikt XVI. v apoštolském paláci v Castel Gandolfo paní Angelu Merkel na osobní audienci, při které hovořili o tématech Středního východu, svobody náboženství a křesťanských kořenů Evropy. Po skončení audience to řekla německá kancléřka při svém setkání s novináři.
?Jsem toho názoru ? řekla Angela Merkel ? že potřebujeme určitou evropskou identitu ve formě ústavní smlouvy a podle mne by tato smlouva měla odkazovat na křesťanství a Boha, protože křesťanství formovalo Evropu rozhodujícím způsobem. Svatý otec publikoval na toto téma významné knihy a na to jsem poukázala.?

Německá kancléřka také řekla, že spolu s papežem hovořili intenzivně o politické situaci ve světě, zejména na Středním východě a o vztazích mezinárodního společenství k Iránu. Angela Merkel byla přijata čestnou stráží papežské švýcarské gardy a doprovázelo ji šest dalších osob, mezi nimiž byl také Christoph Heusgen, zodpovědný za otázky bezpečnosti při nadcházející apoštolské návštěvě Bavorska, která proběhne ve dnech od 9. do 14 září. Kancléřka se také zmínila o této blížící se návštěvě:
?Těšíme se na návštěvu Svatého otce v Bavorsku, kde budeme pokračovat v tomto rozhovoru, který byl pro mne velice příjemný a také velice konstruktivní.?

Setkání s Benediktem XVI. trvalo asi 40 minut a německá kancléřka darovala papeži, který je znám svou láskou k hudbě a zejména klavírní tvorbě, jednu klavírní partituru.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.