Tentokrát měli poutníci s papežem bližší kontakt

16.8.2006 

Generální audience dnes měla neobvyklý průběh, nekonala se totiž na náměstí sv. Petra jak je zvykem, ale na nádvoří letní papežské rezidence v Castel Gandolfu. Avšak ani vzdálenost 30 km od Říma, ani prostor neodradily houfy poutníků od setkání s papežem. Ale možná je to právě menší prostor a tedy bližší kontakt se Svatým otcem, který je sem přilákal. Už jen předem ohlášených jich bylo na 4000 ze 14 zemí. Kdo však zůstal v Římě, mohl jako obvykle sledovat celou audienci z velkoplošných obrazovek na náměstí sv. Petra.

Benedikt XVI. se ve své katechezi vrátil ke včerejšímu svátku Nanebevzetí Panny Marie a na konci audience, po pozdravech v různých jazycích vzpomenul bratra Rogera Schütze, zakladatele ekumenické komunity Taizé, od jehož tragické smrti právě dnes uplynul rok.

Chtěl bych naše dnešní setkání ukončit zvláštní vzpomínkou na bratra Rogera Schutze, zakladatele komunity v Taize, zavražděného právě před rokem 16. srpna během večerní modlitby. Jeho svědectví křesťanské víry a ekumenického dialogu představuje cenné poučení pro celé generace mladých. Prosme Pána, aby oběť jeho života přispěla k upevnění nasazení za mír a solidaritu těch, kterým leží na srdci budoucnost lidstva.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.