Papež přijal pověřovací listiny čtyř nových diplomatů u Svatého stolce

12.12.2003 

Ve Svaté zemi nenastane skutečný mír, pokud se neupustí od oboustranných násilných akcí a nedojde k odvážnému dialogu, který by vedl k uznání práva každého člověka žít svobodně ve své zemi. Prohlásil to Jan Pavel II. před novým katarským velvyslancem u Svatého stolce, Mohamedem Jahamem Abudlaizizem Al-Kawarimem.

Kromě katarského velvyslance přijal Svatý otec dnes dopoledne pověřovací listiny z rukou tří dalších diplomatů. Šlo o reprezentanty Dánska, Estonska a Singapuru. Každému z nových velvyslanců předal Jan Pavel II. zvláštní poselství. Audience se papeži stala příležitostí k tomu, aby se vyjádřil se k některým palčivým tématům mezinárodní politiky, jako jsou boj s terorismem, mezináboženský dialog ve prospěch míru, obrana svobody vyznání a práva na život či uznání křesťanského dědictví v nové Evropské ústavě.

Představiteli Dánska vyjádřil papež uznání za to, jak jeho vlast pomáhá zemím třetího světa, a za otevřenost vůči přistěhovalcům. Poznamenal však také, že "náš kontinent ztrácí paměť" na své duchovní dědictví. "Vize Evropy odtržené od Boha vede pouze ke společenské roztříštěnosti, zmatení morálních principů a nedostatku politické jednoty," uvedl v poselství papež.

Problémů našeho kontinentu se dotkl Svatý otec také v poselství k novému velvyslanci Estonska. Vyjádřil naději, že vláda jeho země podpoří úsilí Svatého stolce o uznání místa křesťanství v evropské ústavě. Upozornil rovněž na to, aby jeho země, nedávno osvobozená z područí komunistické ideologie, nepodlehla dnešní "ideologii sekularizace".

Na nutnost úcty k lidskému života pak poukázal Svatý otec v poselství k velvyslanci Singapuru, země známé svým přínosem pro rozvoj vědy a techniky. Papež ocenil tradiční shodu mezi obyvateli různých kultur náboženství a národností, jaká v zemi panuje.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.