Zemřel propagátor ekumenického dialogu

2.8.2006 

Ve věku nedožitých 97 let zemřel holandský kardinál Johannes Willebrands, emeritní předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Kardinál Willebrans se narodil v Bovenkarspelu 4. září 1909, studoval filosofii a teologii ve Warmondu a byl vysvěcen na kněze v roce 1934. Po dalších studiích v Římě se vrátil do duchovní služby nejprve v Amsterdamu, později vyučoval filosofii ve vyšším semináři ve Warmondu. Nakonec se stal jeho rektorem. Od počátku svého kněžského působení se velmi zasazoval o rozvíjení ekumenického dialogu. V roce 1960 jmenoval papež Jan XXIII. Johannese Willebranse sekretářem nově ustavené rady pro jednotu křesťanů. V roce 1969 jej Pavel VI. jmenoval předsedou této rady. Ve stejném roce se stal kardinálem. Funkci předsedy papežské rady vykonával až do roku 1989 a byl také Kamerlengem kardinálského kolegia.

Po úmrtí kardinála Willebranse má nyní kardinálský sbor 190 členů, z nichž 120 má právo volit papeže.

Po obdržení zprávy o úmrtí kardinála Willebrandse poslal soustrastný telegram adresovaný předsedovi papežské rady pro jednotu křesťanů kardinálu Walteru Kasperovi také papež Benedikt XVI. Zároveň poslal soustrastný telegram také kardinálu Johannesu Simonisovi, arcibiskupovi Utrechtu, v němž vyjadřuje zármutek nad úmrtím kardinála Wilebrandse a svěřuje do Božích rukou jeho osobu, která tolik přispěla k dialogu mezi křesťany různých denominací.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.