"Nikoli střet civilizací, ale nedorozumění" - říká Kustod Svaté země O.Pizzaballa

1.8.2006 

Vyostření libanonské krize dopadá těžce také na Svatou zemi. Když nepřicházejí poutníci, které o ně obvykle pečují, zákonitě neprosperují. Hovoří kustód Svaté Země, P. Pierbattista Pizzaballa:

?Předně je potřeba říci, že všechna Svatá Místa jsou v pořádku, nedošlo k žádnému ničivému zásahu. Celková atmosféra je ale velmi smutná, protože jsou naprosto prázdná. Všechno stagnuje. Jsou otevřená, ale prázdná. Nejsou tu poutníci, turisti, není tu nikdo. Země je uzavřena.?

Znamená to, že všechny poutě byly zrušeny?
?Ano, na celý srpen byly poutě zrušeny a pokud tato krize brzo neskončí, bude úpadek pokračovat ještě řadu měsíců.?

Otče Pizzaballa, pomozte nám trochu lépe pochopit, jak se vy sám díváte na tuto krizi mezi Izralelem, Hizbolláhem a Libanonem?
?Mé pocity jsou smíšené, tak jako jistě u všech ostatních. Velmi obtížné je vyvozovat jakékoliv závěry, protože hledíme-li na věc z různých perspektiv, vidíme jak legitimní důvody, tak jejich zkreslování. Předně je třeba říci, že Izrael reagoval nečekanou silou a násilím, což jistě může vzbuzovat řadu otázek. Krveprolití, kterého jsme byli svědky minulou neděli je toho příkladem. Stejně tak je zřejmé, že zbraněmi nemůžeme dojít k dobrým řešením. Jedině politické jednání může přinést nové nebo staré řešení pro tuto situaci a vyřešit současnou krizi.?

Jak prožívá izraleská společnost tyto okamžiky?
?V Izraelské nebo lépe řečeno v hebrejsko-izraelské části společnosti existuje velká zlost. S velkou pozorností čtu a poslouchám zprávy o tom, co se děje. Cítíme se tak trochu v zajetí tohoto vzteku a frustrace. V jedněch novinách jsem četl velmi ironický nadpis: ?Musíme se omluvit světu?, což přeloženo znamená něco jako ?jsme to vždycky my, kdo hraje roli těch zlých, těch, kdo zabíjejí lidi?.

Otče Pizzaballa, myslíte si, že tato válka může znamenat přiblížení obávaného střetu civilizací, v tomto případě v náboženském smyslu, mezi židovstvím a islámem?
?Nevím, zda tu dochází ke střetu civilizací, ale nepochybně jde o jeden z nejobtížnějších momentů nedávné historie mezi východními a západními civilizacemi, ale také mezi různými monoteistickými náboženstvími. Myslím, že tato válka ? alespoň podle mého názoru ? posílila vzájemné předsudky a vyhloubila ještě větší rozdíly mezi civilizacemi. Nevím, zda jde o střet nebo o vzdálování, v každém případě však jde o nedorozumění.?

O situaci ve Svaté zemi během války na Středním východě hovořil Kustod Svaté země O. Pier Battista Pizzaballa.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.