Po krveprolití hrozí rozšíření konfliktu

31.7.2006 

Včerejší krveprolití v Kana, kde včera zahynulo nejméně 57 lidí a mezi nimi 37 dětí, silně ovlivňuje veřejné mínění v Libanonu. Objevuje se také nové nebezpečí, že Hizbolláh dostane podporu dosud zdrženlivých složek libanonské společnosti. Telefonuje korespondent italského deníku Corriere della Sera, Antonio Ferrari:

?Libanonský premiér, Fuad Siniora, po včerejší tragédii v Kana dokonce poděkoval Hizbolláhu. Poděkoval bojovníkům, že bojují a obětují život za nezávislost a svrchovanost Libanonu. Hizbolláh není malou teroristickou skupinou, jak by si někteří představovali. Toto šiitské hnutí má velkou politickou sílu a těší se dokonce respektu svých protivníků. V této situaci je tedy riziko, že se celý Libanon ocitne ve válce proti Izraeli.?

Možnost trvalého příměří se nyní spojuje s příchodem mezinárodních sil nebo lze očekávat i jiná řešení?

?Je zřejmé, že mezinárodní síly nemohou přijít nyní. Ačkoliv palba byla zastavena na 48 hodin, jde pouze o humanitární příměří. Je nemyslitelné, že by mírové síly mohly přijít, dokud Rada bezpečnosti OSN nedojde ke shodě a dokud nebude formulován zřetelně a přesně požadavek zastavení palby.?

- z Libanonu telefonoval Antonio Ferrari, korespondent italského deníku Corriere della Sera. Jaká je situace přímo na místech zasažených konfliktem, v jižním Libanonu, o tom nám poví Mezinárodního výboru Červeného kříže v Bejrútu, Hicham Hassan:

?Situace zůstává obtížná kvůli neustávajícím vojenským operacím. Vesnice a rodiny jsou izolované, nemají přístup k pomoci. V některých případech lidé nemají pitnou vodu a jsou nuceni pít dešťovou vodu ze studní. Jak si dovedete představit, tato stojatá voda není nic zdravého. Nedostává se také jídla a léků. Řada lidí zůstala odtržena od světa víc než dva týdny a nevědí ani, zda jsou naživu jejich sousedé. Kromě toho je velmi obtížné zjistit, kolik rodin na jihu Libanonu zůstalo.? - říká mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže v Bejrútu, Hicham Hassan.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.