Svatý Stolec přivítal italskou amnestii

31.7.2006 

Potěšení Svatého Stolce z ohlášení amnestie v Itálii vyjádřil kardinál Renato Martino. Jak řekl, je to ?naplnění touhy Jana Pavla II.?, který mnohokrát žádal o milost pro vězně. Papež k tomu vyzýval mimo jiné při své historické návštěvě v italském parlamentu v roce 2002. Předseda papežské rady Iustitia et Pax zároveň dodal, že také Benedikt XVI. s obavami sleduje situaci odsouzenců ve věznicích na celém světě.

Kardinál Martino poukázal na to, že vzhledem k podmínkám panujícím v italských věznicích, je páteční rozhodnutí senátu ?humanitární nutností?. Informoval také, že Vatikán připravuje zvláštní dokument věnovaný nápravným zařízením. Italská amnestie se týká 37 tisíc vězňů, kteří byli odsouzeni před 2. květnem 2006. Část z nich bude moci opustit vězení, dalším bude snížen trest. Amnestie se netýká osob odsouzených za terorismus, obchod s lidmi, prostituci neplnoletých, dětskou pornografii, znásilnění, trestných činů spojených s mafiózní činností a za obchod s narkotiky.

Italská vězení jsou přeplněná. Značná část zadržených nebyla nikdy odsouzena. Na vině je chronická nevýkonnost italských soudů, o níž svědčí i to, že jen jeden proces z deseti je uspokojivě doveden do konce. K amnestii proto vyzývali řadu let jak vězenští kaplani, tak dobrovolníci pracující v nápravných zařízeních.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.