Týden ve Vatikánu

31.7.2006 

Přinášíme vám aktuální přehled informací o dění ve Vatikánu v tomto týdnu:

Dnes slavíme svátek sv. Ignáce, patrona a zakladatele jezuitského řádu. Při té příležitosti dnes sloužil mši svatou v římském kostele Del Gesu generální představený Tovaryšstva Ježíšova Peter Hans Kolvenbach.

V úterý se bude v Římě konat Mezinárodní pouť ministrantů. Očekávána je účast až 42 tisíc ministrantů ze 17 zemí, mezi jinými i z České republiky. Doprovázet je bude asi 20 biskupů, 300 kněží a jáhnů. Nejvíce ministrantů připutuje z Německa. V 19 hodin začne slavnostní mše svatá na náměstí sv.Petra, kterou bude sloužit vídeňský arcibiksup kardinál Christoph Schönborn.

Ve středu proběhne generální audience spojená s katechezí Svatého otce. Začátek je v 10 hodin na náměstí sv.Petra.

V Assisi proběhne hlavní slavnost Odpuštění, která je vztažena ke kostelíku Porziuncola, který se nachází uvnitř baziliky Santa Maria degli Angeli. Slavnostní liturgii v 11 hodin bude předsedat papežský legát kardinál Attilio Nicora.

V sobotu 5. srpna si hlavní svátek Panny Marie Sněžné připomene římská patriarchální bazilika S.Maria Maggiore. Slavnosti bude předcházet přípravné třídenní, kdy po modlitbě růžence bude vždy v 18 hodin následovat mše svatá. V úterý bude hlavním celebrantem kardinál Franc Rodé, ve středu kardinál Jorge Mejía a ve čtvrtek kardinál Tomáš Špidlík. Poutní mši svatou 5. srpna v 10 hodin bude sloužit kardinál Bernard Francis Law, arcikněz baziliky.

Příští neděli pronese Benedikt XVI. promluvu před modlitbou Anděl Páně ve svém letním sídle v Castel Gandolfu.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.