Papež v Castel Gandolfo

29.7.2006 

V pátek večer Svatý otec po své 18-ti denní dovolené opustil Les Combes v západních Alpách. Před svým odjezdem se setkal jednak s místními obyvately, zejména sousedy, tak také s novináři, s nimiž, jak se to stalo během těchto prázdninových dnů obvyklé, vyměnil pár slov i v odlehčenějším tónu, takže například odpověděl s úsměvem i na rozmarnou otázku novináře, který se zeptal, jak se Sv.otec cítí po prvním roce pontifikátu: ?Učím se dělat své řemeslo?.
Další z otázek se týkala toho, zda čas dovolené byl jenom časem odpočinku anebo také práce, na což papež odpověděl: "Pracoval jsem také, protože jen spolu s prací je dovolená také vydařená. Jenom nicnedělání by nebyla dobrá dovolená.?
Nechyběla přitom ani otázka týkající se probíhajícího konfliktu v Libanonu, ke které Svatý otec řekl: ?Naším hlavním nástrojem je přirozeně modlitba, je to volání nejen k Bohu, ale i k lidem. Nemlčíme, ale děláme, co je možné, aby se to doneslo i k uším mocných?.

Kolem 19hodiny pak Benedikt XVI. dojel z letiště Ciampino autem do Castel Gandolfa, kde jej na malebném náměstíčku před papežskou rezidencí, která dostala v těchto dnech nově zrestaurovanou fasádu, čekalo několik stovek místních obyvatel i turistů, aby jej přivítali. Z balkonu papežského domu je pak Benedikt XVI. krátce pozdravil:
?Drazí přátelé, chtěl bych vás jen srdečně pozdravit. Jsem rád, že jsem ve vašem krásném městě, v tomto paláci, který má nyní opravdu nádherně obnovenou fasádu. Zůstanu s vámi pár týdnů a doufám, že budou vydařené, plné pokoje a požehnání Pánova, v jehož jménu žehnám vám. Dá-li Pán, uvidíme se v neděli.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.