Konflikt zesílil

28.7.2006 

V Libanonu byly podle sdělení Izraelské vlády v noce ze čtvrtka na pátek zesíleny vojenské operace. Na jihu Libanonu došlo asi k šedesáti leteckým útokům a stále pokračují. Zahynulo při nich celkem 11 osob, z nichž jednou bylo novorozeně a jeho dva o trochu starší sourozenci. Celkem je nyní v Libanonu 700 tisíc uprchlíků a takřka polovinu z nich tvoří děti. O místní situaci hovoří sekretář papežské rady pro pastoraci uprchlíků arcibiskup Agostino Marchetto:

Rádi bychom upozornili na situaci tisíců zahraničních dělníků-emigrantů, kteří ocitli se v pasti tohoto konflitku. Naše zvláštní starost se týká hlavně těch, kteří pocházejí ze zemí Afriky a Asie, a jejich opuštěnost je tady největší. V Libanonu je dále asi 20 tisíc osob ze Sudánu a Iráku, kteří dostali v Libanonu azyl. Vyzvali jsme také Sýrii, aby zjednodušila vstupní procedury jak pro Libanonce, tak pro zdejší uprchlíky a imigranty. A nakonec je tu velká otázka Palestinců, protože právě oni tvoří asi 10% obyvatelstva Libanonu.

Izrael oznámil vytvoření humanitárních koridorů v Libanonu a umožnil používat letiště v Bejrůtu za účelem dopravy humanitární pomoci. Pomáhá to?
Myslím, že to jsou určitě znamení dobré vůle, alespoň ve vztahu k civilnímu obyvatelstvu, které je obětí tohoto konfliktu. Humanitární koridory a ochota je vytvořit jsou jistě důležité. Z druhé strany však, humanitární pomoc, která dorazí na letiště v Bejrůtu, se potom jen velmi těžko dále distribuje, protože jak známo, byla těžce poškozena silniční síť i další letiště v Libanonu. Problém, který je nyní nejzávažnější je tedy právě distribuce humanitární pomoci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.