Kirche in Not pomáhá v Libanonu

28.7.2006 

Více než 95 tisíc dolarů na okamžitou pomoc obětem konfliktu na Středním východě vyčlenila nadace ?Kirche in Not?. Tato mezinárodní charitativní organizace odpověděla na žádosti představitelů křesťanských společenství v Libanonu a na severu Izraele. V tamních školách, klášterech a farních centrech našli útočiště uprchlíci různých vyznání. Podle informací nadace ?Kirche in Not? potřebuje na 100 tisíc rodin naléhavě základní potraviny, zejména mléko pro děti a léky. Papežské nunciatuře v Bejrútu bylo prozatím předáno 37 tisíc dolarů.

S prosbou o pomoc se na organizaci ?Církev v nouzi? obrátil biskup Elias Nassar, který stojí v čele maronitské diecéze Saida, s tím, že zásoby tamních křesťanů, kteří poskytují útulek lidem prchajícím před bombami, jsou na pokraji vyčerpání. Další apel přišel od arcibiskupa Eliy Chacour z Akky, představitele katolíků melchitského obřadu v Galileji, známého aktivisty v oblasti smíření křesťanů, židů a muslimů. ?Severní oblasti Izraele jsou zcela ochromené ? napsal v dopise pro ?Kirche in Not? ? ?Nikdy jsem si nepřipouštěl, že budu muset hledat pomoc pro křesťany v Galileji. V těchto těžkých chvílích chceme setřít slzy dětí a jejich rodičů? ? říká arcibiskup Chacour. Organizace předala 24 tisíc dolarů na pomoc nejpotřebnějším rodinám, ubytovaných v různých křesťanských institucích této oblasti.

Nezapomíná ani na potřeby obětí konfliktu v pásmu Gazy, trpících nedostatkem pitné vody a výpadkem elektřiny. Spolu s jeruzalémskou charitou zaslala ?Kirche in Not? do pásma Gazy 37 tisíc dolarů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.