Libanonci si nedělají iluze

26.7.2006 

Libanon čeká s nadějí i pochybnostmi na výsledky římské konference. Z Bejrútu telefonuje polský salesián, P. Jaroslaw Dobkowski:

?Další den vyčerpávající války, která se v podstatě dotýká civilního obyvatelstva. Nové oběti na životech, ranění, uprchlíci a materiální škody. Mezi lidmi stále více narůstá atmosféra nejistého zítřka. Prohlášení Sýrie a Iránu ohledně jejich nepřítomnosti mezi pozvanými stranami na Římské konferenci o Libanonu naznačují, že konflikt bude pokračovat. A přitom všichni čekáme na složení zbraní.
Pro Libanon je zapojení mezinárodního společenství do tohoto konfliktu velmi důležité. Tak se totiž přestává týkat jen dvou sousedních zemí nebo spíš jedné země a jednoho vojenského uskupení. To je z psychologického hlediska pro Libanon velice důležité. Přesto nelze říct, že by si Libanonci dělali iluze o bezprostředním výsledku konference. Naděje jsou spojeny spíš se zainteresováním evropského společenství. Věříme, že Libanon nebude ponechán sobě samému, že na něj svět nezapomene, že dojde co nejrychleji ke skončení vojenských operací a humanitární koridory umožní, aby lidé dostali to, co je v této chvíli nezbytné pro přežití.?

- to byl z Bejrútu polský salesián, P. Jaroslaw Dobkowski

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.