Pronásledování katolíků ve Vietnamu

20.7.2006 

Zůstat ve vězení i po smrti až do vypršení trestu ? rozhodly vietnamské úřady v případě politického vězně Siu Lul, který byl uvězněn pro svou křesťanskou víru. Policie nevydala vdově po tomto vězni jeho tělo právě s tímto odůvodněním, což jinými slovy znamená, že odmítla, aby byl křesťansky pohřben.

Siu Lul je příslušníkem etnika, žijícího ve vietnamských horách, které se po vítězství Ho Či Mina roku 1975 znelíbilo komunistické vládě zejména pro jeho hluboce zakořeněnou víru. Tato menšina je ve Vietnamu podrobena neustálému pronásledování. Siu Lul zemřel koncem dubna tohoto roku ve vazbě na následky mučení a hladu. Policie nejprve jeho manželce sdělila, že musí zaplatit za vydání jeho těla. Když se po nějakém čase vdově podařilo opatřit nemalou sumu peněz a znovu požádala o tělo svého zesnulého manžela, bylo jí řečeno, že její manžel si bude muset odpykat celý trest i po smrti, a jeho tělo jí proto nebude vydáno.

Podle nadace Montagnard, která bojuje za náboženskou svobodu ve Vietnamu, to není první případ takovéhoto postupu komunistických úřadů a dokládá 350 případů věznění příslušníků tohoto etnika, zvaného degar, jehož příslušníci bývají většinou násilně stavěni před volbu zapřít víru anebo emigrovat do Kambodže.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.