Prohlášení tiskového střediska Svatého stolce k situaci na Středním Východě

20.7.2006 

Tváří v tvář stále vážnější situaci na Středním Východě bylo tiskové středisko Svatého stolce pověřeno vydat následující prohlášení: 1. Svatý otec sleduje s velkými obavami osudy všech zainteresovaných národů a vyhlašuje na nadcházející neděli 23.července zvláštní den modlitby a pokání. Vybízí proto pastýře a věřící všech místních církví jakož i všechny věřící na celém světě, aby vyprošovali od Boha drahocenný dar míru.

2. Svatý otec si zejména přeje modlitby k Pánu za to, aby byla okamžitě zastavena palba mezi stranami konfliktu, a ihned byly vytvořeny humanitární koridory, aby bylo možné dopravit pomoc trpícímu obyvatelstvu a začala se rozumná a zodpovědná jednání za účelem ukončení objektivních nespravedlností, které v této oblasti existují, jak řekl papež Benedikt XVI. již při modlitbě Anděl Páně minulou neděli 16. tohoto měsíce.

3. Libanonci mají totiž právo, aby byla respektována integrita a svrchovanost jejich země, Izraelci mají právo žít ve svém státě v pokoji a Palestinci mají právo mít jedinou, svobodnou a svrchovanou vlast.

4. Svatý otec se v těchto bolestných chvílích obrací na charitativní organizace, aby pomáhaly všemu obyvatelstvu postiženému tímto nelítostným konfliktem.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.