Papež u bernardýnů

19.7.2006 

Papež znovu vybídl k modlitbám za mír na Blízkém východě při krátkém setkání s věřícími a novináři po své návštěvě na Gran San Bernardo, nedaleko od Les Combes ve Val d´Aosta, kde tráví svou dovolenou. Výzvu papeže zaznamenali novináři, kteří spolu s mnoha turisty čekali v Colle del Gran San Bernardo.

Jedním z nich byl i korespondent deníku Avvenire Salvatore Mazza, který redaktorovi vatikánského rozhlasu řekl:

Otázka, která byla položena papeži zněla: ?Co by mělo v těchto dramatických chvílích dělat mezinárodní společenství?? A papež odpověděl, že se zcela ztotožňuje s prohlášením G-8 ? pondělním prohlášením ? a že nemá co jiného by dodal kromě nezbytnosti modlitby za mír v těchto tak obtížných chvílích pro Blízký východ.

Již vícekrát bylo řečeno, že papež je v Les Combes na dovolené, nicméně nepřestává přitom věnovat pozornost a starost krizím, které ve světě probíhají...

Zajisté, jeho pozornost neustává, což fakticky dokazuje, že odpočinek neznamená nepřítomnost ve světě. Je vidět, že papež má soustavně starost o to, co se děje a bylo to vidět právě na těchto improvizovaných setkáních s novináři, s nimiž se vlastně chtěl tak trochu sám setkat, aby vyjádřil své mínění a podtrhnul onu nezbytnost modlitby za mír.

Včera papež podnikl další výlet. Řeknete nám k tomu něco víc?

Byl to papež sám, kdo nám po návratu do Les Combes řekl, že byl nejprve v klášteře benediktýnek v Chateau Verdan. Mimo jiné mluvil o důvodech, proč si zvolil pro svůj pontifikát jméno Benedikt, s odvoláním na postavy Benedikta z Nursie a Benedikta XV. Potom byl také v mužském konventu v údolí Gran San Bernardo. Zastavil se u tamějších kanovníků, s nimiž recitoval večerní nešpory, a pak se šel projít za údivu turistů, kteří čekali všechno jenom ne to, že se kolem půl sedmé večer v údolí Gran San Bernardo potkají s papežem, jak se jde podívat do psího útulku, kde se chová tamější známé psí plemeno ? tzv. bernardýni.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.