Čínským věřícím bylo znemožněno poslední rozloučení s biskupem

19.7.2006 

29. června zemřel emeritní biskup apoštolské administratury v Tsitsihar v provincii Heilongjiang Mons. Paolo Guo Wenzi. 89-letý Mons. Guo byl již delší dobu upoután na invalidním vozíku, avšak do poslední chvíle trávil čas, který mu byl dán s velkou důvěrou a s radostí v Pánu.

Narodil se 11. ledna 1918 v katolické rodině a byl vysvěcen roku 1948. Biskupské svěcení přijal v roce 1989. V roce 1954 byl uvězněn pro svou věrnost katolické Církvi a Svatému otci. Po deseti letech vězení pracoval v automobilce značky Liang Xiang v Pekingu a roku 1966 byl poslán na zemědělské práce do vojenského tábora v Xinjiang. Roku 1979 nastoupil do střední školy v Bachunxian jako učitel angličtiny. Teprve roku 1985 se směl vrátit do kostela v Tsitsihar, aby se zde celým srdcem a všemi silami věnoval pastorační práci.

Mons. Guo byl horlivým apoštolem a evangelizátorem nejen v apoštolské administratuře Tsitsihar, ale na celém rozlehlém území provincie Heilongjiang. Založil seminář a ženskou řeholní kongregaci. Byl všeobecně znám svou tichostí a v každodenním životě vydal ohromující svědectví věrnosti svému poslání pastýře.

Apoštolská administratura v Tsitsihar, za niž Mons. Guo nesl odpovědnost po znovuotevření kostelů roku 1980, zaznamenává v současné době nárůst počtu povolání ke kněžství a řeholnímu životu. Katolíků je zde kolem 25 tisíc a církevní území je spravováno 40 kněžími a 40 řeholními sestrami. V semináři je 20 seminaristů. Věřícím bylo znemožněno uspořádat Mons. Guy pohřeb, ale jsou si jisti jeho nebeskou přímluvou a modlí se za všechny, kteří mu během života působili utrpení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.