Moskevský patriarchát chce pokračovat v dialogu

18.7.2006 

Svatý synod moskevského patriarchátu potvrdil na svém zasedání vůli pokračovat v dialogu s římskokatolickou církví. Za klíčová témata označil otázky práv, důstojnosti a morální odpovědnosti lidské osoby. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

O všech těchto problémech hovořili na svém setkání papež Benedikt XVI. a předseda Oddělení pro vnější kontakty moskevského patriarchátu, metropolita Kiryl. Oba tehdy zdůraznili blízkost pohledů obou církví a vyslovili se pro vypracování společného dokumentu, který by plně odrážel katolickou a pravoslavnou pozici. Papež a metropolita Kiryl podtrhli zejména nutnost spolené deklarace v otázkách bioetiky a společný postup v obraně institutu rodiny a lidského života.
V podobném duchu hovořili také účastníci vídeňské pravoslavno-katolické konference s titulem ?Dát Evropě duši?, která proběhla na začátku května. Ve Vídni se diskutovalo zejména o výzvách globalizace, vlivu křesťanské etiky na politiku, sdělovací prostředky a o dialogu s jinými náboženstvími a představiteli sekulárního humanismu.
Pravoslavní představitelé na svém zasedání v Siergijevě Posadě u Moskvy přijali obsah a výsledky rozhovorů metropolity Kirila s papežem Benediktem XVI.a zhodnotili také přínos vídeňské pravoslavno-katolické konference ?Dát Evropě duši.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.