Benedikt XVI. na návštěvě u karmelitek v Quart

15.7.2006 

Dovolená Benedikta XVI. v alpách pokračovala čtvrtým dnem. Včera odpoledne se papež v doprovodu Joaquina Navarro-Vallse vydal navštívit nedaleký klášter karmelitánek v Quart a při návratu se setkal s novináři, při čemž adresoval svá slova zvláště národům, které trpí eskalací násíli na Blízkém východě. Jeho slova tam zaznamenal korespondent deníku Avvenire, který naší rozhlasové stanici řekl:

Papež řekl, že je třeba se modlit za Blízký Východ, aby všichni složili zbraně. Řekl, že situace je zajisté velmi komplikovaná a právě proto je třeba se modlit a doufat, aby se podařilo najít řešení probíhajícího dramatu. Je to určitě myšlenka, která papeži velmi leží na srdci. Papež se vracel z kláštera karmelitek, které byl navštívit, aby jim poděkoval za dar, který mu nedávno darovali na charitativní účely, a svěřil jim při té příležitosti modlitbu za pokoj ve Svaté zemi, v Libanonu a ve všech zemích světa, kde vládne utrpení.

Papež se také zmínil o tom, jak v nádheře zdejší části Alp nahlížel dílo Stvořitele?

Ano. Pobyt, který tráví studiem a psaním má zajisté i dimenzi takříkajíc teologickou. Když mluvil o sestrách z kláštera Quart, který byl mimochodem otevřen roku 1989 Janem Pavlem II., řekl: ?Jsem tu v těchto dnech tak trochu na dovolené a děkuji Bohu, že mohu být mezi těmito krásami a těšit se zdejším pokojem."

V neděli se na setkání s papežem během poledního Anděl Páně chystá několik tisíc lidí, kteří budou muset z větší části pěšky vystoupat do nadmořské výše asi tisíc metrů. Byly proto obnoveny dvě starší již nepoužívané cesty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.