Nový tiskový mluvčí Svatého stolce

11.7.2006 

Papež Benedikt XVI. přijal již dříve avizovanou rezignaci dr. Joaquina Navarro-Vallse a na místo nového tiskového mluvčího Svatého stolce jmenoval O.Federica Lombardiho z Tovaryšstva Ježíšova, který nadále zůstává také ředitelem Vatikánského rozhlasu i Vatikánského televizního centra. Svatý otec poděkoval odcházejícímu mluvčímu za jeho ?dlouhou a velkodušnou? službu Svatému stolci. Dr.Navarro-Valls totiž vykonával tuto funkci více jak 22 let a ve svém dnešním prohlášení podotýká, že je ?velmi vděčný Svatému otci za to, že přijal již vícekrát vyjádřenou ochotu vzdát se po tolika letech funkce.? ?Jsem si vědom, píše v krátkém prohlášení dr.Navarro-Valls, ?že jsem v těchto letech dostal mnohem více než kolik jsem mohl dát, ba dokonce víc nežli jsem nyní schopen plně pochopit.?

Dr. Navarro-Valls se narodil v roku 1936 v Cartageně ve Španělsku, roku 1961 dokončil ve Španělsku studia Medicíny a roku 1968 také fakultu Žurnalistiky. Je autorem několika knih věnujících se problematice rodiny, médií a výchovy. Stal se předsedou Sdružení zahraničních novinářů v Itálii a byl korespondentem několika španělských deníků pro Itálii a Střední Východ, a v Barceloně zakladatelem časopisu Diagonal. Jeho schopností si roku 1984 povšiml Jan Pavel II. a nabídnul mu funkci tiskového mluvčího. Ve funkci ředitele tiskového střediska Svatého stolce se podstatně zasloužil o vybudování technicky moderně vybaveného a dobře fungujícího komunikačního centra. Také jeho zásluhou bylo totiž roku 1986 tiskové středisko, které do té doby podléhalo Papežské radě pro sdělovací prostředky, papežem Janem Pavlem II. osamostatněno a vybaveno vlastními kompentencemi a jeho ředitel získal možnost bezprostředního kontaktu se Svatým otcem. Byl členem delegací Svatého stolce na mezinárodních konferencích OSN ? v Káhiře (1994), Kodani (1995), Pekingu(1995) a Istanbulu(1995). Je předsedou správní rady Nadace Maruzza Lefebvre d´Ovidio pro nemocné v finálním stadiu nádorových onemocnění. Dr.Navarro-Valls je nositelem mnoha profesních ocenění a také státních vyznamenání v Itálii, Španělsku, Rakousku, Švédsku, Chile, Argentině a Paraguay.

Nově jmenovaný ředitel tiskového střediska Svatého stolce O.Federico Lombardi adresoval kolegům novinářům, akreditovaným u Svatého stolce, dopis. Vyjadřuje v něm vděčnost Svatému otci a řádovým představeným za důvěru, kterou v něho vkládají jmenováním do tak významného úřadu, ale myslí také se sympatiemi na všechny kolegy z mediální oblasti, kteří byli podobně jako on povoláni sloužit. O.Lombardi připomíná, že pracuje již dlouho na tomto poli, ve kterém jde o to, aby byla činnost Svatého otce a Církve lépe poznávána a objektivně i adekvátně chápána.? O.Lombardi ve svém dopise pak zdůrazňuje přínos dr.Navarro-Vallse, který sloužil v této oblasti dlouhá léta s výjimečnými schopnostmi, inteligencí a oddaností a všichni" ? píše doslova ? "jsme mu hluboce vděčni a počítáme i nadále s jeho přátelstvím. Nenamlouvám si," ? dodává nový tiskový mluvčí ? "že jej napodobím, ale můžete počítat s tím, že se budu i se svými omezeními snažit dát všechny své síly do služeb Svatému otci a zdaru vaší práce. Vím také, že mohu spoléhat na spolupráci, která bude jistě nabízena ? mně i vám ? celým personálem tiskové střediska, počínaje zástupcem ředitele, přítelem O.Ciro Benedettinim". O.Lombardi se pak v důvěře svěřuje Pánu a zmiňuje dnešní svátek sv.Benedikta,a připomíná, že se "patrně ne náhodou stal dnem jeho jmenování".

Nově jmenovaný mluvčí Svatého stolce O.Federico Lombardi se narodil roku 1942, roku 1960 vstoupil k jezitům, kde absolvoval filosofická studia a později i doktorát z Matematiky na universitě v Turíně. Licenciát z teologie dokončil roku 1973 ve Frankfurtu nad Mohanem. Svěcení přijal roku 1972. V letech 1973-1977 byl členem redakce časopisu Civilta Cattolica, kde byl od roku 1977 zástupcem šéfredaktora. V letech 1984-1990 byl představeným italské jezuitské provincie a od roku 1991 do roku 2005 byl programovým ředitelem Vatikánského rozhlasu. Loni byl jmenován jeho generálním ředitelem. Od roku 2001 vykonává také funkci generálního ředitele Vatikánského televizního centra.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.