Příprava na příjezd Benedikta XVI.

7.7.2006 

Ve Valencii vrcholí přípravy na sobotní příjezd Benedikta XVI. na V. Světové setkání rodin, jehož tématem je ?Předávání víry v rodině?. Místo konání tohoto setkání určil ještě jeho předchůdce na Petrově stolci - Jan Pavel II. v roce 2003. Přílet zvláštního letadla s Benediktem XVI. na letiště ve Valencii je plánován na sobotu 11:30. Svatého otce nejprve na letišti přivítá španělský král Juan Carlos. Papež se pak odebere do katedrály, kde se setká s kněžími, řeholníky a řádovými sestrami. Ve 13:30 se na nádvoří před bazilikou Virgen de los Desamparados setká se seminaristy z celého Španělska a jejich rodinami a promluví zde před modlitbou Anděl Páně. Potom se vydá do nedalekého arcibiskupského paláce, kde poobědvá. Odpoledne v 17 hodin jej čeká setkání s celou španělskou královskou rodinou v budově krajského úřadu. Kolem 19 hodiny přijde papeže navštívit na arcibiskupství premiér španělské vlády Jose Luis Rodriguez Zapatero se svou rodinou a doprovodem. Sobotní den pak vyvrcholí ve 21 hodin slavnostní vigilií v moderním komplexu budov, který se nazývá Město umění a věd, kde je prostranství, které pojme více než milion osob. Přibližně tolik lidí je zde očekáváno. Do Valencie, která má asi 1 milion 600 tisíc obyvatel, již od začátku týdne proudí tisíce rodin, kterým při jejich příjezdu asistuje na 10 000 dobrovolníků.

Město, v jehož tváři se harmonicky snoubí modernost a starobylost, je v těchto dnech ponořeno do smutku v důsledku hromadného neštěstí, které se stalo před několika dny v městském metru a při kterém zahynulo 42 osob. Tato skutečnost přiměla Benedikta XVI. pozměnit program své návštěvy v tomto městě a hned po svém příjezdu se proto odebere na místo neštěstí, kde setrvá v modlitbě a pozdraví se s rodinami obětí.

Připomínáme ještě, že nedělní dopolední program, kterým setkání rodin vyvrcholí, bude od 9:30 v přímém přenosu přenášet druhý program ČT.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.