Benedikt XVI. přijal chorvatské biskupy

6.7.2006 

Evropský dům je třeba budovat na pravdě o člověku

Benedikt XVI. dnes přijal chorvatské biskupy v čele se záhřebským arcibiskupem kard. Josipem Bozaničem v rámci jejich návštěvy ad limina apostolorum a ve svém poselství k nim zdůraznil ?potřebu budování evropského domu na pravdě o člověku?. Papež také vyjádřil podporu Chorvatsku ke vstupu do evropské unie. ?Buďte stále dělníky pokoje mezi obyvateli vaší vlasti a povzbuzujte je na cestě křesťanského smíření?, řekl chorvatským biskupům. V zemi, která stále zakouší důsledky nedávného válečného konfliktu, platí především, že ?odpuštění osvobozuje zejména toho, kdo má odvahu jej udělit. Pro Chorvatsko je to velice důležité, protože "negativní důsledky války se nevyskytují pouze v ekonomice, ale také také v duších obyvatel, kteří nezřídka tíži tohoto dědictví zakoušejí?. Papež dále poukázal na to, že ?Chorvatsko žije odedávna v prostoru evropské civilizace a právem proto touží, aby bylo uznáno za člena Evropské unie?.

Ať chorvatský národ, vyjádřil své přání Benedikt XVI., vstoupí do evropské unie ?v duchu vzájemné úcty a dialogu, a spolu s ostatními evropskými národy přispěje svou kulturou a tradicemi ke společnému hledání plné pravdy o člověku?. Je totiž důležité, pokračoval ve své úvaze, aby se "budování společného evropského domu vždycky zakládalo na pravdě o člověku?. Za základy této pravdy pak papež označil ?potvrzení práva každého člověka na život od početí až do přirozené smrti?; ?uznání duchovní složky lidské bytosti, v níž koření její nezcizitelná důstojnost? a dále ?respekt k náboženskému sebeurčení každého člověka, které svědčí o nepotlačitelné otevřenosti člověka k transcendenci. V těchto hodnotách," prohlásil dále, ?je možné se shodnout i s těmi, kteří přestože nepatří ke katolické církvi, uznávají hlas rozumu, citlivého na příkazy přirozeného zákona?.

?V této perspektivě?, povzbudil dále chorvatské biskupy Benedikt XVI., ?se snažte jednat ve shodě s vašimi kněžími a celým lidem Božím?. Papež pak ujistil o podpoře Svatého stolce, který na Chorvatsko "vždycky hleděl s úctou a náklonností. Svazky mezi Svatým stolcem a Chorvatskem, které byly pevné už v minulosti, pokračují a sílí, jak dokazuje nedávná ratifikace bilaterálních dohod. Proto vám bude Svatý stolec i v budoucnosti stát po boku a starostlivě sledovat a podporovat úsilí vašeho národa na cestě opravdového pokroku.?

Z druhé strany pak poukázal papež na to, že je třeba vzít do úvahy i to, že ?cesty vedoucí k dobrým a kýženým cílům nejsou prosty záludností dnešních kulturních proudů, jako jsou sekularismus a relativismus?. Je proto nezbytné, ?neúnavné zvěstování evangelních hodnot, aby se věřící mohli těmto nebezpečím vyhýbat. Proto, následujíc příkladu bl. Aloise Stepinace, je třeba se nebát ukazovat jim to, co učí evangnelium a varovat před tím, co mu odporuje." Katolíci by proto měli i ve sdělovacích prostředcích "umět pozvednout hlas a říkat pravdu k aktuálním problémům.? Vaše církevní společenství končil Svatý otec, ?ať je pobídkou pro celou společnost ve vytrvalosti na cestě k obecnému blahu a v pozornosti k potřebách těch nejchudších.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.